Wat is Arnica en waar is het te vinden?

Arnica montana is een valkruid en een meerjarige plant. De plant dankt de naam aan het Griekse Arnakis. Arnakis betekent lamshuid of lamsvacht. De bladeren voelen aan als lamshuid. Montana refereert naar de bergen, waar je de plant vindt. We vinden Arnica op de hellingen van de berggebieden zoals de Alpen, Pyreneeën, Vogezen, Zuid-Scandinavië, het oostelijk gedeelte van de Balkan en ook in Zuid-Duitsland. De Arnica-plant die je hoger in de bergen vindt, schijnt een meer helende werking te hebben dan wanneer de plant uit de dalen vandaan komt. Een vochtige bodem op een zonnige berghelling, dat is perfect voor de groei van Arnica.

Historie

Hoewel het al veel langer als geneeskrachtige plant in gebruik is (de eerste meldingen dateren al van ca. 1100), is het in de 18de eeuw officieel voor het eerst in de reguliere geneeskunst toegepast  door de Duitse arts Dr. Fehr. Iets heel opmerkelijk. Ook in de middeleeuwen paste Hildegard van Bingen Arnica toe voor wondbehandeling.

Toepassing

Waar kan Arnica concreet bij helpen?

Arnica kan bloeduitstortingen deels of geheel voorkomen en ontstekingen afremmen. Je hebt je gestoten, je smeert direct Arnica, kan een blauwe plek voorkomen worden of  je kan het tot een minimum beperken. Arnica bevordert de doorbloeding en hierdoor kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden.  De ontstekingen worden geremd en zwellingen verminderd. Het natuurlijk herstel wordt als het ware gestimuleerd. De meest werkzame stof in Arnica is kiezel.

Juiste toepassing is belangrijk!

Het goed toepassen is belangrijk. Arnica-crème nooit op open wonden smeren.

Tot slot

Eenieder staat het vrij voorstander of of juist sceptisch over Arnica te zijn.  Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer mensen die zweren bij het in het huis hebben van Arnica en passen het op het juiste moment toe. Mogelijk is uitproberen op het moment dat het een helende werking kan hebben, de beste manier om erachter te komen./fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]