Sporten voor of na het ontbijt? Wetenschappers lijken het er niet over eens te raken wat het beste is of wat überhaupt de hoogste vetverbranding oplevert. Sommige onderzoekers stellen dat sporten voor het ontbijt een hogere vetverbranding oplevert, terwijl andere stellen dat er geen verschil is. Nog andere onderzoeken tonen aan dat er meer spierweefsel wordt afgebroken als je sport voor het ontbijt.

Afhankelijk van persoon tot persoon

Naast de tegenstrijdigheden in de onderzoeken, lijkt er ook een groot verschil te zijn tussen personen onderling. Sommigen zweren bij een hevige hardloopsessie voor het ontbijt, terwijl anderen amper de straat uit raken zonder te eten. Het is dus belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te kijken wat voor jou het beste werkt. Nood aan tips over wat je nu het beste voor of na het sporten eet? Wij geven jou hier alvast enkele tips.

Breakfast first

Raak je zonder ontbijt de deur niet uit, al helemaal niet om te sporten? Geen probleem. Weinig tijd voor je aan je  morning work-out begint? Kies dan voor een licht ontbijt dat snelle koolhydraten bevat. Deze geven je namelijk energie, waardoor je je fit zal voelen om te sporten. Een banaan of een toastje met iets zoets erop zijn ideaal als starters. Heb je toch meer nood aan een uitgebreid ontbijt? Dan ontbijt je best minimaal twee uur voor je gaat sporten zodat je ontbijt voldoende tijd heeft voor het verteringsproces. Kies daarom voor langzame koolhydraten, omdat deze pas na een tijdje energie zullen leveren. Langzame koolhydraten zitten onder meer in volkorenproducten, havermout of brood. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken voor je aan een inspanning begint, kies bij voorkeur voor water.

Postwork-out breakfast

Verkies jij toch eerder sporten op nuchtere maag zodat je geen last hebt van een ontbijt dat in de weg zit? Dan kan je beter ontbijten na de inspanning. Bij voorkeur doe je maximaal 2 uur na de geleverde inspanning omdat je lichaam in deze periode zijn reserves opnieuw aanvult. Drink bij het ontbijt voldoende water. Water zorgt er namelijk voor dat de goede bloedsomloop hersteld wordt en dat het verloren vocht gecompenseerd wordt. Daarnaast kan je eieren met volkorenbrood eten of ontbijtgranen met magere melk.

 

Wat is jouw favoriete sportontbijt?