“No pain, no gain, shut up and train!”, “You are your only limit”,…

Aan motivation quotes geen gebrek.

Opnieuw en opnieuw start je super enthousiast aan een nieuwe work-out of training. Het enthousiasme is van korte duur. Na enkele weken is het enthousiasme al ver te zoeken. Na enkele maanden besluit je gewoon om er mee te stoppen. Terug op zoek naar een nieuwe sportuitdaging waarbij de kans groot is dat je opnieuw in hetzelfde stramien vervalt.
Herken je de redenen om niet te sporten?

  • Ik ben moe.
  • Ik heb net mijn haar gewassen.
  • Nu is het te laat, ik kijk verder tv.
  • Ik heb geen tijd.
  • Het is slecht weer. Het is te koud. Het is te warm.
  • Ik heb een zware dag gehad op het werk.
  • Ik stel het uit tot morgen.

Wil je dat jouw volgende uitdaging ‘nu’ wel slaagt? Hierbij geef ik mijn 5 tips hoe ik gemotiveerd blijf.

1.   Sporten met vrienden en vriendinnen

Wanneer je alleen sport, is het vaak moeilijk om gemotiveerd te blijven. Daarom probeer ik, zo vaak als mogelijk, samen met vrienden ( mijn partner in crime, Tom Bleys en mijn trainer Thijs Ghekiere ) en vriendinnen (Cindy, Anita, … ) te gaan sporten. Als ik dan eens geen zin heb, motiveren zij me telkens om te gaan. Een extra motivator hierbij is een groepschat te beginnen (bv. via WhatsApp of Facebook Messenger) met jouw sportsquad, zo kunnen jullie elkaar extra motiveren op dagen dat jullie apart trainen.

2.   Sporten met een audioboek, podcast of muziek

Als ik dan toch een training alleen gepland heb, dan luister ik vaak naar een audioboek of naar een podcast. Deze kan je makkelijk downloaden via Spotify of Apple Music.

Het luisteren naar een verhaal zorgt ervoor dat ik mezelf niet snel verveel en dat ik vaak gemotiveerder ben om door te lopen omdat ik dan persé wil weten hoe het afloopt. Daarnaast vind ik het lopen met een podcast ook een aanrader. Online zijn er heel veel goede podcast te vinden voor tijdens het lopen. Zo is de Evi Gruyaert’s Start to Run een echte aanrader voor elke loper.

Na een drukke dag heb ik vaak geen zin meer om mezelf te concentreren op een verhaal, maar heb ik eerder behoefte aan een stevige portie motivational music. Mijn topper is ‘Rock femenino’ op Spotify. Zalig.

3.   Sporten met een schema

Zelf hou ik ervan om te sporten met een schema. Dat klinkt best saai, maar voor mij zorgt het voor de ideale motivator. Enerzijds zorgt het ervoor dat ik in mijn drukke werkschema tijd kan vrijmaken om te sporten doordat ik het op voorhand kan inplannen. Anderzijds zorgt het er ook voor dat ik mijn voortuitgang duidelijk kan volgen via een vastgelegd schema en dat ik zo mijn doel kan behalen.

4.   Sporten met een doel (mijn favo)
Set goals!

Door mezelf een doel te stellen, bijvoorbeeld de halve marathon in Leiden op 27/05/18, blijf ik gemotiveerd om te trainen. Belangrijk: heel concreet. Pin een datum en een sportevent.

Tip: Als je nu nog geen 2 kilometer kan lopen, is het niet realistisch om binnen een half jaar een marathon te lopen. Verder zorgen het stellen van concrete doelen ervoor dat je makkelijker een trainingsschema kan opstellen. Daarnaast geeft het je ook een boost als je je doel bereikt hebt. Dan leef je echt een week op een roze wolk met ‘stijve benen’ J.

5.   Sport ’s morgens

Ik ben een ochtendtype. ’s Morgens sporten geeft mij de hele dag energie. Het is een goed en ontspannen begin van mijn dag.  Het geeft een boost voor de rest van de dag. Het vermindert mijn stress. Ik loop namelijk niet de hele dag te denken van ‘Oh vanavond moet ik nog gaan sporten en ik ben nu al zo moe.’ Nee, ik ben er al vanaf.

 

Heb jij nog redenen om niet te sporten?
Go for it!