Niets zo lastig als de dag na een work-out nog amper de trap op of af geraken vanwege vervelende stijve spieren. Daarom geven wij jou 4 tips om zo snel mogelijk van deze pijnlijke stijve spieren af te raken.

Waar komt de stijfheid na een stevig work-out vandaan?

Spiercellen gebruiken tijdens een stevige inspanning heel wat energie, waardoor ze extra zuurstof nodig hebben. Als er niet voldoende zuurstof wordt geleverd aan de spieren, wordt er melkzuur gevormd dat zich na een tijdje opstapelt in de spiercellen. Daarnaast zorgt de inspanning er ook voor dat er kleine spierscheurtjes in de spiervezels zullen optreden. Zowel de vorming van het melkzuur als de kleine spierscheurtjes zorgen ervoor dat er een ontstekingsreactie ontstaat. Deze gaat gepaard met stijfheid en pijn. De stijfheid begint meestal ongeveer een 12-tal uur na de inspanning en is het ergste in de 24 tot 48 uur na de inspanning. De pijn kan enkele dagen aanhouden.

4 tips om pijnlijke stijve spieren te verminderen

Rusten, rusten, rusten

Wellicht de belangrijkste tip: neem voldoende rust. Natuurlijk hoef je niet in bed of in de zetel te blijven liggen tot de stijfheid volledig verdwenen is. Best vermijd je wel alle intensieve inspanning, omdat deze de stijfheid alleen maar erger kunnen maken.

Beweeg rustig

Kan je niet zonder je dagelijkse portie sport of beweging? Kies dan voor een actieve recuperatie, dit wil zeggen een lichtere inspanning dan je gewend bent. Duurt jouw looptraining steeds een uur of langer, kies dan voor een half uurtje rustig joggen of een half uurtje rustig fietsen. Hierdoor zal de stijfheid verminderen.

Wisselbaden

Door de afwisseling van warm en koud water wordt de bloedsomloop in je lichaam gestimuleerd. Hierdoor zullen de hormonen die de spierpijn veroorzaken, sneller wegstromen uit je spieren en zal het herstellingsproces tot 30% sneller verlopen.

Massage

Wellicht de fijnste remedie om je spierpijn te verminderen is een massage. Een massage kan de spiergevoeligheid reduceren en maakt de spieren opnieuw los. Natuurlijk speelt de massageolie hierbij ook een grote rol. Kies daarom voor Liniment van BAST, een massageolie die zowel verkoelend, verlichtend als kalmerend werkt. Shop Liniment nu online: https://www.sportwithbast.com/shop/

 

Welke tips heb jij al uitgeprobeerd of heb jij nog andere tips tegen pijnlijke stijve spieren? Laat het ons dan zeker weten.