Iedereen heeft weleens last van blauwe plekken. Soms ontstaan ze zonder dat we weten waar ze vandaan komen. Andere keren zijn ze het gevolg van een vervelende val of doordat je ergens aan gestoten bent. Vaak wachten we gewoon af tot ze vanzelf verdwenen zijn. Toch zijn er ook enkele tips om sneller komaf te maken met deze blauwe blekken. Wij geven jou alvast 5 tips hoe jij sneller van die lelijke blauwe plekken kan afraken.

Maar eerst… Wat zijn blauwe plekken nu precies?

Blauwe plekken zijn bloeduitstortingen. Ze ontstaan doordat je ergens tegenstoot, bijvoorbeeld een val met de fiets of met je been tegen een tafelpoot lopen. Door de klap tegen je huid gaan de bloedvaten kapot en komt het bloed uit die bloedvaten in je weefsel terecht. Onderhuids ziet de bloeduitstorting rood, maar omdat de huid als een soort van filter fungeert heeft de vlek een blauwe of zelfs paarse kleur.

5 tips om sneller komaf te maken met blauwe plekken

First things first: afkoeling

Om te voorkomen dat er een (grote) blauwe plek ontstaat, kan je best zo snel mogelijk na het vallen of stoten de plaats waar je huid de klap kreeg afkoelen. Hou gedurende 15 minuten een icepack op de plek of hou ze 15 minuten onder koud stomend water. De koude gaat ervoor zorgen dat je bloedvaten inkrimpen en dat er dus zo minder bloed zal uitlopen. Hierdoor zal er een kleinere (of zelfs geen) blauwe plek ontstaan.

The day(s) after: opwarming

De dag na het “ongeval” is het belangrijk om de plek warm te houden. Door de warmte zullen je bloedvaten uitzetten waardoor je bloed beter kan circuleren. Dit zorgt ervoor dat je blauwe plek sneller zal genezen. Als je blauwe plek al een meer gele kleur heeft, kan zonlicht ervoor zorgen dat ze sneller verdwijnt. De UV-stralen zorgen er namelijk voor dat de verkleuring sneller gaat verdwijnen.

Rusten, rusten, rusten

Blauwe plekken op benen verdwijnen het snelste door je benen rust te gunnen. Slaap eventueel met je benen bovenop een kussen zodat ze zich boven harthoogte bevinden. Dit zal namelijk het genezingsproces nog extra versnellen.

Vitamientjes

Vitamine C, dat in fruit als kiwi’s en aardbeien zit, zorgt er niet alleen voor dat blauwe plekken sneller zullen verdwijnen, maar zorgt er ook voor dat je minder blauwe plekken krijgt. Double win!

Last but not least: BAST Bruise Control

BAST Bruise Control zorgt ervoor dat blauwe plekken sneller verdwijnen. Bruise Control bevat arnica-bloemextract, wat de bloedsomloop stimuleert. Daarnaast zorgt dit kruid er ook voor dat de pijn, zwelling en ontsteking vermindert. Ideaal om in huis te hebben voor mensen die snel last hebben van blauwe plekken. Shop nu online: https://www.sportwithbast.com/shop/